fbpx

TÜYAP 39.İSTANBUL KİTAP FUARI’NDAN AKILDA KALANLAR

Yazan: ÜMMÜ ÖZÇELİK ER

Düş Kurguları Yayınevi’nden çıkan Karınca Süpürgesi isimli hikâye kitabım için 39.Tüyap Kitap Fuarı’ndaydım. Üç gün boyunca oradaydım. Benimki hem ziyaret hem ticaret oldu biraz da. Yıllar sonra İstanbul’a hem tanıdıkları ziyarete hem de imza gününe katılmak için gittim. İki gün imza günü ve bir gün de fuarı gezme amaçlı oradaydım. Çok güzel bir hatıra, tecrübe ve tanışma oldu. Bizim için okurlarla yüz yüze gelmek ne kadar ilgi çekiciyse okurlar için de bir merak konusu.

İlk gün genellikle büyük okur grubu  ile karşılaştım. Karınca Süpürgesi hikâye kitabını ve içeriğini anlatınca hemen küçük bir yakınlarına hediye olarak almaya karar veriyorlar. Oysa çocuklar kadar büyükler de okuyabilir kitabı. Hatta okuyanlar çok beğendiklerini, her yaştan okura hitap ettiğini, kitabın bir köyde geçen hikâyelerden oluşmuş olması nedeniyle çocukluk günlerine döndüklerini ve köy hatıralarını okumaktan çok mutlu olduklarını ifade ediyorlar.

MİNİK OKURLAR

Minik ve tatlı okurlarım ise hepsi ayrı bir dünya, hepsi ayrı bir karakter. Bir minik okurum hediye ettiğim kitap ayracına da imza atmamı istedi. Bir tanesi “Kitabı senin için imzalamamı ister misin?” diye sorunca kalemi elimden alıp ismini yazıp kendi imzasını attı. Bir diğeri “Ben de böyle bir kitap yazar mıyım acaba bir gün?” diye hayalini dile getirdi. “Neden olmasın?” dedim.

Çocuklar genelde aileleri ile fuara geliyor. Bazı aileler kitabı beğeniyor ve çocuklarına “Bu kitap çok güzelmiş alalım.” diye ısrar ediyor. Bazı ailelerde ise tersine; çocuk, “Ne olur! Alalım bu kitabı anneciğim.” deyip aldırıyor. Her hâlinden okuma düşkünü olduğu ve kitaplardan anladığı belli olan minik fakat olgun ruhlu bir okurum da “Anne bu kitap güzelmiş, alabilirsin.” dediği için annesi kitabımı aldı. Hepsinin farklı duygu zenginliği var. Hepsi gelişmekte olan nazlı bir fidan. Onları güzel kitaplarla besleyip en olgun bir seviyeye çıkarmak da biz yazarların ve büyüklerin görevi… Yeni kitaplarla başka fuarlarda tekrar minik kitap kurtlarını görebilmeyi iple çekeceğim galiba. Onları görmek bana çok iyi geldi çünkü.

KİTAP AYRAÇLARI

Fuarda okurlarla kaynaşmamıza ve tanışmamıza vesile olan kitap ayraçlarımdan bahsetmek istiyorum bir de. Karınca Süpürgesi hikâye kitabının ayraçlarından bol miktarda götürmüştüm yanımda. Düş Kurguları standımızın önünden geçen fuar ziyaretçilerine özellikle de küçük ve meraklı okurlara hemen dikkatlerini çeken kitap ayraçlarından hediye ettim. Genellikle teşekkür edip aldılar. Bazıları ayraçları inceledikten sonra kitabı da inceledi. Gençler ise çoğunlukla her şeye hayır deme alışkanlıklarından mı yoksa test kitaplarının olduğu bölümü bulma isteklerinden mi pek oralı olmadan ya da hayır istemiyorum diyerek reddettiler. Kitap ayraçlarını hediye ettiğimiz bazı büyükler de bir hediye verilmesinin memnuniyeti ile aldılar ve teşekkür ettiler.

Kitap ayracı kullanmak şu an için bir alışkanlık ve bununla ne kastedildiğini hepimiz anlıyoruz. Kitap ayraçları okuduğumuz yeri unutmamak, zaman kaybetmeden kaldığımız yerden devam etmek için kullanılan bir araçtır. Kitap ayraçları matbaada kâğıt olarak basılmadan önce bir ip veya kurdele gibi malzemelerden olurmuş. Tabii benim gibi açık havada kitap okumayı sevenler bulduğu her ağaç yaprağını da bu amaçla kullanabilir. Pek çok farklı ayraç çeşidi de mevcut tabii.

 

OKUR-YAZAR ARASINDAKİ KÖPRÜ

Ayraçlar hangi malzemeden olursa olsun okurla kitabı ve yazarı buluşturuyor neticede. Bu fuarda da okurlarla aramızda bir bağ ve köprü oldular. Onlara uzatılan bir ip oldular tutunup kitabın içine girebilmelerine ya da onun penceresinden kitabın içine bakabilmeye. Belki sadece ayracı alıp kitabı almayanlar için de bir dürbün olacak uzaktan kitabı gözlemleyecekleri. “Acaba bu kitapta neler anlatılıyordu?” diye merak edecekleri veyahut da “Bu kitabın yazarını görmüştüm.” diyecekleri.

Onlar başka daha neler der bilemiyorum ama ben hep iyi ki kitap ayraçları varmış, iyi ki onları yanımda götürmüşüm,  İyi ki Karınca Süpürgesi kitabını yazmışım, iyi ki Düş Kurguları Çocuk’la birlikteyim ve iyi ki minik okurlarım var diyeceğim. Daha nice ‘iyi’kiler biriktireceğimiz yeni fuarlarda buluşmak dileğiyle…

 

 

ÜMMÜ ÖZÇELİK ER

29.12.2022 / PERŞEMBE

TÜYAP 39.İSTANBUL KİTAP FUARI’NDAN AKILDA KALANLAR” yazısında bir düşünce

  1. Ahmet fatih diyor ki:

    Kitabınızı beğenerek okudum. Keşke herkes herkese tavsiye etse.
    Sadece canlı olmanın saygı ve sevgi için yeterli olduğunu hatırlattığınız için çok teşekkürler. Yeni kitaplarınızı okumak için sabırsızlanıyorum…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir